Przyzwyczailiśmy się do tego, że teraz mamy łatwy dostęp do różnego rodzaju produktów. To oznacza, że wystarczy iść do sklepu, aby kupić różne artykuły spożywcze i przygotować swoje ulubione danie, a czasami nawet decydujemy się na zakup gotowych dań, które wystarczy tylko odgrzać. Nie zastanawiamy się wówczas, ani nad tym, jak i gdzie zostały one przygotowane, ani nad tym czy te jabłka i marchewki, które tak bardzo nam smakują, były pryskane czy nie. A przecież czasami wystarczy naprawdę niewiele, żeby zapewnić sobie stały dostęp do warzyw i owoców, które sami wyhodujemy. Wówczas będziemy mieli pewność, że nie są one sztucznie wspomagane, ani że nie są pryskane chemikaliami, które mogłyby nam zaszkodzić.

Oczywiście nie jesteśmy w stanie sami wszystkiego wyhodować, jednak warto sprawdzić, co mogłoby się jednak znaleźć na naszym balkonie albo w ogródku.

Inaczej smakują

Prawda jest taka, że to co sami wyhodujemy smakuje zupełnie inaczej. Nie tylko jest świeże, pozbawione różnych chemicznych wzmacniaczy, ale również duma z tego, że coś udało nam się wyhodować sprawia, że to jedzenie jest inne, smaczniejsze, lepsze. Dlatego też, warto się zastanowić czy nie moglibyśmy w naszym ogródku zasadzić marchewki, rzodkiewki, ogórków, a może jeśli mamy dostatecznie dużo miejsca, to znajdzie się również przestrzeń dla ziemniaków albo dyń. Możliwości jest sporo, więc spokojnie możemy je dopasować do naszych przestrzeni.

A jeśli nie mamy ogródka, to przecież możemy próbować posadzić niektóre warzywa na balkonie. Wówczas wystarczy większa doniczka, odpowiednia ziemia i możemy zacząć sadzenie. Może się okazać, że pojawi się u nas marchewka albo pietruszka, może być też tak, że spokojnie będziemy mogli korzystać z własnych truskawek, tym bardziej, że nawet oferowane są nam takie, które od razu znajdują się w doniczkach i będą się pięknie rozrastały powieszone w słonecznym miejscu.

Chociaż zioła

Nie mamy miejsca, żeby stworzyć własny ogródek? A może obawiamy się, że przy naszym stylu życia, nie uda nam się i tak utrzymać tego co wyhodowaliśmy? Jeśli tak, to warto pomyśleć o tym, aby hodować chociażby zioła. Je możemy mieć w niewielkich doniczkach, które będą ustawione na parapecie w kuchni albo w specjalnej skrzynce powieszonej na ścianie.

Wówczas pod ręką będziemy mieli cały czas aromatyczne zioła, które idealnie podkreślą smak różnych potraw, a jednocześnie będą zdrowsze niż sól, czy inne przetworzone przyprawy, które kupujemy w sklepie. Co więcej, takie zioła cały czas będą świeże, a to oznacza, że będziemy mogli z nich wydobyć smak i aromat, którego nie będziemy mogli uzyskać z suszonych ziół, wysypanych z paczki. Warto się zastanowić, czy jest szansa, abyśmy chociaż niektóre warzywa i owoce wyhodowali samodzielnie. Jeśli nie, to może chociaż zioła: bazylię, miętę, szczypiorek. Nie potrzebują one wiele, a całkowicie mogą odmienić smak naszych potraw, tym bardziej że zyskamy dzięki nim niesamowitą głębię smaku i zapachu.

No i wszystko będzie świeże, pełne witamin i najlepszych minerałów.