Omlet to idealne danie na smaczne rozpoczęcie dnia. Często serwuje je się z dodatkami, w tej roli świetnie sprawdzają się: czekolada, warzywa, ser, mięso, dżemy czy świeże owoce.

Dobry omlet musi być puszysty i delikatny. Aby uzyskać taki efekt na początku należy ubić całe jaja z dodatkiem niewielkiej ilości mleka lub wody.

Taki zabieg spowoduje, że do masy jajecznej zostanie wprowadzone powietrze, dzięki któremu omlet będzie puszysty. Po ubiciu należy dodać odrobinę soli i pieprzu i wylać porcję ciasta na patelnię.

Przed usmażeniem można dorzucić do ciasta dodatki, można także położyć je na usmażonym już omlecie – kolejność zależy od własnych preferencji. Omlety można jeść na słodko, słono lub z dodatkiem mięsa.

Dodatkiem może być niemal wszystko: cebula, grzyby, boczek, szynka, kiełbasa a nawet krewetki. W wersji śniadaniowej jednak zdecydowanie lepiej sprawdzą się tradycyjne dodatki, jak np.

dżem czy jogurt. Omlety to uniwersalne i lubiane na całym świecie danie, istnieje wiele odmian tej potrawy, np.

omlety francuskie, hiszpańskie i włoskie. Pod względem dodatków można podsumować, iż w kwestii omletów co kraj, to obyczaj.

www.klubdutkiewicza.pl