Okazuje się, że zróżnicowana i uchodząca za niezwykle tłustą i ciężkostrawną kuchnia niemiecka może też się poszczycić dużą ilością warzyw. Oczywiście tym najważniejszym warzywem jest kapusta, którą znajdziemy w wielu potrawach i przetworach. Bardzo popularna w kuchni niemieckiej, jak i w polskiej, jest oczywiście kapusta kiszona, ale także czerwona i zwykła, biała kapusta, którą się szatkuje i na jej bazie robi sałatki. Warzywa, które także je się w Niemczech to brukselka i kalafior.

Ale ważnymi elementami tamtejszej kuchni są także szparagi i grzyby. Sezon szparagowy trwa od kwietnia do czerwca i znajdziemy je wówczas w wielu niemieckich knajpkach i restauracjach. W Niemczech je się także dużo cebuli, sałatki i z sałaty, buraków czy ogórków także korniszonów. Jeśli chodzi o owoce to najpopularniejszym jest z pewnością jabłko, które jest składnikiem wielu potraw, ale i – podobnie, jak w Polsce – deserów.

Zdecydowanie dużą popularnością cieszą się także wiśnie.

www.aviationresources.com.pl