Zarówno owoce, jak i warzywa to najzdrowsze produkty w naszej kuchni. Pamiętajmy jednak, że wartość odżywcza warzyw zależy od tego, w jaki sposób przyrządzimy danie z wykorzystaniem naszego produktu.

Problem z warzywami polega na nieumiejętnym przygotowywaniu ich, przez co warzywa tracą mnóstwo wartości odżywczych. Jak zatem przygotowywać warzywa? Przede wszystkim rozpocząć należy od dokładnego umycia ich pod wodą bieżącą.

W ten sposób pozbywamy się rozmaitych zabrudzeń, insektów, czy pestycydów. Pamiętać należy, iż najwięcej składników odżywczych znajdziemy tuż pod skórką (pomidory), czy też w liściach zewnętrznych (sałata, kapusta).

W wyniku obróbki termicznej, warzywa tracą część witamin, przez co najlepszym sposobem ich przygotowywania jest blanszowanie, tzn. krótkie obgotowywanie oraz gotowanie na parze.

Dotyczy to chociażby kalafiora, czy brokułów. Unikać z kolei należy smażenia warzyw na oleju, czy innych tłuszczach, które wpływa na podniesienie kaloryczności.

Najlepiej więc podsmażać je na patelni nie wymagającej dodatku tłuszczu, czy też grillować lub piec.