Kuchnia niemiecka – prawdy i mity

Kuchnia niemiecka – prawdy i mity

Jeśli chodzi o kuchnię niemiecką to tak naprawdę trudno powiedzieć o jednej, konkretnej tradycji kulinarnej. Jest bowiem kilka regionów i tam znajdziemy szereg, charakterystycznych dla nich potraw.

Wcale nie jest to kuchnia jednorodna, ale zróżnicowana i niezwykle smaczna. Oczywiście w dużej mierze, podobnie, jak kuchnia czeska, opiera się na wieprzowinie, kapuście, ziemniakach oraz piwie, które pije się w Niemczech w dużych ilościach.

Nie oznacza to jednak, ze w niemieckich potrawach nie znajdziemy wpływów polskich, słowackich a także dalekowschodnich i tureckich. Przecież Niemcy to nie tylko Bawaria i jej tłuste potrawy, ale i choćby Berlin czyli najbardziej kosmopolityczne i zróżnicowane miasto tego kraju.

Ilość mieszkających tam imigrantów sprawia, że kuchnia jest niezwykła i aromatyczna. Jadąc tam powinniśmy spróbować „tradycyjnego” kebaba, który najwyraźniej stał się znakiem rozpoznawczym kuchni niemieckiej obok zupy z węgorza na rosole wołowym, golonki z kapustą lub grochem.

teksturowane białko sojowe