Czasami nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak łatwo to co jemy może nam zaszkodzić. To niestety prowadzi do takich sytuacji, w których nie zwracamy zbyt dużej uwagi na to co jemy, a następnie dziwimy się, że nie czujemy się najlepiej. A przecież jeśli coś jest nieświeże, jeśli jakieś jedzenie jest już przeterminowane, to wiadomo, że nie będzie ono miało dobrego wpływu na nasze zdrowie. Dlatego też, tak ważne jest to, aby kupując jedzenie, zwracać uwagę na datę ważności, jaka widnieje na opakowaniu, a jeśli kupujemy warzywa, to powinniśmy się dokładnie przyjrzeć temu, jak wyglądają. Czy nie ma na nich pleśni, czy nie są stare czy nie mają już dziwnego smaku.

Nie tylko zatrucie

Zazwyczaj wydaje nam się, że jeśli zjemy coś nieświeżego, to od razu będziemy odczuwali skutki zatrucia, a skoro ich nie ma, to znaczy, że nasze jedzenie nie było jeszcze zepsute.

Niestety, czasami możemy nie mieć objawów zatrucia, ale mimo wszystko pojawi się gorsze samopoczucie, będziemy osłabieni, albo może się okazać, że nie będziemy się czuli najlepiej, bo nie będziemy mieli siły do codziennego funkcjonowania. Co więcej, warto sobie też zdawać sprawę z tego, że nie zawsze widać, że jakieś jedzenie jest zepsute. Czasami wizualnie może wyglądać całkiem zwyczajnie, ale tak naprawdę będą już w nim obecne zalążki pleśni, które mogą się dla nas okazać bardzo niebezpieczne. Dlatego też, jeśli wiemy, że minął już termin przydatności jakiegoś jedzenia, to chociażby wizualnie wydawało się ono dobre, to jednak powinniśmy je jak najszybciej wyrzucić. To, że nie ma na nim śladów zmian, nie oznacza, że te zmiany tam nie zachodzą. Tym bardziej, że nawet jeśli po pierwszym zjedzeniu czegoś przeterminowanego nic nam nie będzie, to nie oznacza, że nie będzie nam nic również wtedy, kiedy po raz kolejny coś takiego zjemy.

Uważajmy gdzie jemy

O ile jeszcze jesteśmy w stanie kontrolować to, co jemy w domu i czy jedzenie jest świeże, o tyle sprawa jest znacznie utrudniona jeśli chodzi o jedzenie w restauracjach. Tutaj praktycznie nie mamy żadnej kontroli nad tym, co zostanie nam podane, dlatego też jeśli planujemy zjeść poza domem, to warto wybierać sprawdzone restauracje. Takie, które cieszą się dobrą opinią wielu osób, które od lat działają na rynku, w których widzimy sporą ilość gości. Jeśli nie jesteśmy pewni czy coś jest świeże, to nie musimy tego jeść, a nawet możemy taki fakt zgłosić na kuchni. Oczywiście restauracje raczej dokładają starań, aby oferować klientom to co najlepsze, zdając sobie sprawę z tego, że inaczej ich stracą, jednak przy tej ilości jedzenia, którą mają, może się okazać że coś zostanie przeoczone. Ale jeśli jakieś miejsce, już od samego wejścia nie wzbudza naszego zaufania, jeśli czuć w nim starym olejem, to warto się zastanowić, czy faktycznie chcemy ryzykować i jeść w takim miejscu.

Jeżeli chcemy mieć pewność, że będziemy zdrowi i nic nam nie będzie dolegało, to jedzenie powinno być jak najwyższej jakości, a na pewno powinno być świeże. Dlatego trzeba sprawdzać daty na opakowaniach, aby wiedzieć, do kiedy trzeba zjeść takie produkty.

www.avsy.pl