Bardzo częstym zjawiskiem w konstruowaniu diety jest spożywanie nieodpowiednich produktów oraz zjadanie pokarmów w złych ilościach.

Popadamy ze skrajności w skrajność zjadając zbyt małe posiłki lub wręcz przeciwnie, zjadając zbyt dużo.

Co za tym idzie, konsekwencją złego doboru diety są błędnie dobrane składniki żywieniowe, przez co brakuje nam rozmaitych składników od białka, poprzez witaminy i sole mineralne, aż po błonnik pokarmowy, czy nienasycone kwasy tłuszczowe.

To z kolei sprawia, że nasz organizm funkcjonuje nieprawidłowo, a także rozwijają się rozmaite choroby, w tym spada nasza odporność, a nawet mogą rozwinąć się poważne dolegliwości od anoreksji, poprzez niewydolność narządów, na nowotworach kończąc.

A przecież uniknięcie złego sposobu odżywiania się jest sprawą prostą.

Wystarczy tylko wyeliminować najczęstsze błędy żywieniowe, którym ulegamy: – złe bilansowanie diety pod względem jakościowym – złą ilość posiłków w ciągu dnia, w tym źle skomponowane – nieregularność w jedzeniu – unikanie jedzenia śniadań, zaś zajadanie obfitych kolacji – podjadanie pomiędzy głównymi posiłkami – zjadanie zbyt małych ilości owoców i warzyw.