Żyjemy szybko, ciągle gdzieś gonimy, spieszymy się, a to niestety przekłada się na nasz sposób jedzenia. To oznacza, że niejednokrotnie jemy w pośpiechu, nie mamy czasu na to, aby spokojnie usiąść przy stole i podczas rozmowy zjeść posiłek z rodziną. Co więcej, nasze dania są przygotowywane z produktów mocno przetworzonych, co znacznie pozwala nam skrócić czas przyrządzania poszczególnych posiłków, a to też oznacza, że nasze jedzenie niejednokrotnie nie dostarcza nam zbyt wielu wartości odżywczych. Dlatego też, musimy mieć świadomość, że jeśli chcemy mieć energię na cały dzień, a jednocześnie nie chcemy ciągle tyć, to powinniśmy zwracać uwagę na to co jemy, w jaki sposób oraz w jakich godzinach.

Przede wszystkim śniadanie

Zazwyczaj jest tak, że tym najmniej docenianym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie. Spieszymy się, wolimy chwilę dłużej pospać, a śniadanie albo jemy w biegu, albo nie jemy go wcale, zapełniając nasz żołądek dopiero po kilku godzinach od pobudki. Takie podejście nie jest dobre, ponieważ śniadanie wbrew pozorom jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. To właśnie ono ma nam dać siły i energię na podejmowanie codziennych wyzwań, a co się z tym wiąże, musimy dopilnować, aby było pożywne i energetyczne. To nie oznacza, że ma być go dużo, wcale ilościowo nie musimy zjadać go aż tak wiele, najważniejsze będzie to, aby takie jedzenie składało się z produktów, które będą dostarczały wiele energii, a które w naszym organizmie będą się rozkładały stosunkowo powoli, dając nam niezbędne siły.

Może to być pożywna kanapka przygotowana z pomidorem i sałatą czy chudą wędliną, mogą to być płatki owsiane z mlekiem. Najważniejsze jednak jest to, abyśmy ten posiłek zjedli i żebyśmy przypilnowali, żeby składał się z jak najlepszych produktów. Jedzenie śniadania nie musi zabierać wcale tak dużo czasu, a jednocześnie dzięki niemu możemy uniknąć napadów głodu, które sprawią, że będziemy sięgać po byle jakie jedzenie, które zamiast dodawać nam energii, będzie przede wszystkim dodawało nam kilogramów.

Sprawdzajmy wartości

Kiedy przygotowujemy dla siebie jedzenie, albo chcemy je zamówić w ulubionej restauracji, to powinniśmy sprawdzać jego wartość energetyczną. To oznacza, że dokładnie musimy poznać jego skład, ilość kalorii jaką nam dostarczy, ale także wartość energetyczną. Warto pamiętać, aby unikać produktów, w których jest dużo soli i cukru, a to oznacza, że w miarę możliwości powinniśmy ograniczać mocno przetworzone produkty. Wówczas co prawda będą one zapychały nasz żołądek, ale tak naprawdę dodadzą nam niewiele energii, a zamiast tego zafundujemy sobie sporą ilość pustych kalorii, które nie dadzą nam nic innego, jak tylko dodatkowe centymetry w pasie. Co więcej, pamiętajmy też, żeby jeść produkty świeże, odpowiednio przechowywane, jak i systematycznie ale mało. Jeśli chodzi o jedzenie, to zawsze powinniśmy pilnować, aby nasze posiłki były niewielkie, ale często spożywane i żeby były przygotowane z produktów najlepszej jakości.

Takich, które dodadzą nam energii i niezbędnych wartości odżywczych, ale które jednocześnie nie będą dodawały nam kilogramów.