Wielu z nas z czułością wspomina czasy, kiedy w dzieciństwie mogli raczyć się konfiturami przygotowywanymi przez babcię czy mamę. Dlaczego pozbawiać tych wspomnień nasze pociechy? Warto w wolnej chwili przygotowywać domowe zaprawy, by w chłodniejsze dni móc nacieszyć się pysznym podwieczorkiem.

W sklepie możemy kupić dżemy o niemal każdym smaku, zapachu i kolorze. Nigdy jednak nie dorównają smakiem tym, które przyrządzimy we własnej kuchni.

Co więcej, wiele z nich zawiera niepożądane substancje i składniki, których nigdy nie dodalibyśmy do posiłku, gdybyśmy tylko mogli podjąć taką decyzję. Klasyką domowych przetworów są śliwkowe powidła.

Podczas smażenia, będą pachnieć w całym domu. Później przed długi czas będą cieszyć podniebienia zarówno starszych, jak i młodszych domowników.

Można podawać je jako dodatek do różnych rodzajów pieczywa: pszennych lub drożdżowych bułeczek, świeżego chleba czy rogalików. Warto pamiętać również, że niemal z każdego rodzaju owoców możemy przyrządzić dżem.

Pamiętaj jednak, by dodać do niego umiarkowaną ilość cukru – zazwyczaj mamy skłonności do przesładzania przetworów, bo wydaje nam się, że to jedyny sposób, by je odpowiednio zakonserwować.

www.2011youth.com