Sałatka jarzynowa z majonezem

Sałatka jarzynowa z majonezem

Sałatka jarzynowa z majonezem uwielbiana jest w niemal każdym domu. Prosta w przygotowaniu, smaczna i zdrowa, doskonale nadaje się na przekąskę lub dodatek do obiadu.

Jej zrobienie nie wymaga żadnych zdolności kucharskich, więc może ją przygotować praktycznie każdy, kto tylko ma na to ochotę. Do zrobienia sałatki jarzynowej potrzebnych jest pięć łyżek majonezu, dwie pietruszki, dwie marchewki, trzy ziemniaki, kawałek selera, cztery ugotowane na twardo jaja, dwa ogórki kiszone, posiekana cebula, duże jabłko, puszka groszku, kukurydza, łyżka musztardy, sól oraz pieprz.

Wszystkie wymienione warzywa (z wyjątkiem cebuli) należy oddzielnie ugotować, odcedzić i ostudzić. Następnie należy wszystko pokroić w kostkę, dodać ogórki, kukurydzę, groszek oraz pokrojone jajko, jabłko i cebulę.

W kolejnym kroku trzeba jeszcze dodać musztardę i majonez, a na koniec całość doprawić i dokładnie wymieszać. Sałatkę można dodatkowo udekorować świeżymi ziołami i pomidorkami koktajlowymi, by dobrze prezentowała się na stole.

papier cukrowy