Zdrowe jedzenie to wybór nie tylko odpowiednich składników z których przyrządzone zostanie smakowite danie, ale i decyzja jaką metodą zostanie ono przygotowane. Jedną ze zdrowszych metod, polecaną zarówno przez lekarzy, jak i dietetyków, jest smażenie w woku. Wok to szczególnie ciekawe naczynie do podsmażania.

Do przygotowania dania wystarczy zaledwie kilka kropli oleju, co odróżnia ten sposób gotowania od smażenia tradycyjnego. Dzięki temu posiłki są mniej kaloryczne, a także posiadają więcej składników odżywczych. Smażenie w woku zapobiega też przypalaniu się potraw, a naturalny smak produktów, z których przygotowuje się danie zostaje zachowany.

To naczynie, które pozwala nie tylko na smaczne przygotowanie posiłku, ale jednocześnie i błyskawiczne. Nadaje się zarówno do przygotowania potraw dla jaroszy, jak i dla zwolenników dań mięsnych. Smażenie mięs w woku nie jest czasochłonne, a jego tajemnica polega na wysokim podgrzaniu oleju, a następnie energicznym mieszaniu mięsa.