Kiedy idziemy do sklepu, zazwyczaj kupujemy za jednym razem więcej produktów. Takie podejście jest dobre, ponieważ nie marnujemy co chwilę czasu na dojazd, chodzenie po sklepie, stanie w kolejkach. Ale musimy pamiętać, że każde jedzenie ma określoną datę, podczas której jest dobre do spożycia, a co więcej, ma również określone wytyczne odnośnie tego, w jaki sposób powinno być przechowywane.

Tylko stosując się do tych wytycznych, możemy mieć pewność, że zakupione przez nas jedzenie przez długi czas zachowa swój smak i właściwości odżywcze.

Zawsze szukajmy informacji

Oczywiście są takie produkty, które wiemy w jaki sposób przechowywać, tak aby jak najdłużej zachowały świeżość. Mamy świadomość, że produkty mleczne powinny być przechowywane w lodówce, a dodatkowo jeszcze dokładnie trzeba przyglądać się ich dacie, tak aby mieć pewność, że zjemy je w wyznaczonym terminie.

Tak samo wiemy, że warzywa powinny być trzymane w chłodnym i zaciemnionym miejscu, bo to zwiększa termin ich przydatności i daje nam większą szansę na to, że nic złego nie będzie się z nimi działo, a więc spokojnie będziemy mogli je spożyć za kilka tygodni. To samo dotyczy niektórych owoców, jednak w przypadku innych zasady ich przechowywania mogą być zupełnie odmienne, a to oznacza, że jeśli nie mamy pewności, w jaki sposób przechowywać jakiś owoc czy warzywo, to powinniśmy na ten temat poszukać odpowiednich informacji. Czasami na opakowaniu jest zamieszczona taka wiadomość odnośnie najlepszego przechowywania, ale jeśli jej tam nie ma, to powinniśmy jej poszukać na odpowiednich stronach internetowych poświęconych jedzeniu.

Możliwości jest sporo, dlatego zawsze powinniśmy dołożyć starań, aby przechowywać jedzenie w odpowiedni sposób. Wówczas przez długi czas zachowa ono świeżość i będziemy mogli je spokojnie zjeść, bez obawy, że się od tego pochorujemy.

Najłatwiej jest z suchymi produktami

Jeżeli chcemy zrobić małe zapasy, tak abyśmy przez dłuższy czas nie musieli wychodzić z domu, to z pewnością warto się decydować na suche jedzenie.

Takie, które się nie psuje, jeśli nie zostało wcześniej przyrządzone, a więc na przykład makaron, ryż czy kasza. Nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy mogli się zaopatrzyć także w większe ilości mąki czy cukru, a jeśli chodzi o mięso, to spokojnie możemy je zamrozić, a ono tak przechowywane również wytrzyma przez bardzo długi czas. A jeśli wiemy, że coś ma stosunkowo krótką datę spożycia, to nie powinniśmy zwlekać i powinniśmy to zjeść od razu, tak abyśmy mieli pewność, że nie dopuścimy do sytuacji, w której to jedzenie się popsuje i będziemy musieli je wyrzucić.

Chcąc przechowywać większe ilości jedzenia, powinniśmy sprawdzić, które produkty spożywcze się do tego nadają. Ale nawet jeśli kupujemy go tylko tyle ile potrzebujemy na co dzień, to i tak warto wiedzieć, jak w odpowiedni sposób przechowywać jedzenie, tak aby mieć pewność, że zachowa ono swój smak i odpowiednie właściwości odżywcze.

www.semsacja.pl