Do przygotowania gołąbków ziemniaczanych potrzebna będzie główka kapusty, kilogram ziemniaków, dwieście gram mięsa mielonego, cebula, dwa jajka, sześć łyżek kaszy manny, słodka papryka, majeranek, ziele angielskie, pieprz oraz sól. Do zrobienia sosu przyda się natomiast przecier pomidorowy i dwie łyżeczki mąki.

Przyrządzenie potrawy należy rozpocząć od odcięcia głąbu kapusty i włożenia jej do garnka z gotującą się wodą. W momencie, gdy liście staną się dość miękkie trzeba je rozdzielić.

Cebulę natomiast wystarczy obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć. Ziemniaki po obraniu ściera się na tarce, dodaje mięso mielone, jajka, podsmażoną cebulę, kaszę mannę, a na koniec doprawia wszystko solą, majerankiem, pieprzem i papryką.

Farsz po wymieszaniu wystarczy zawinąć w liście kapusty i ułożyć gołąbki w naczyniu żaroodpornym, do którego należy wlać pół szklanki wody i dodać kilka ziaren ziela angielskiego. Gołąbki piecze się przez około pięćdziesiąt minut, a na koniec zalewa sosem pomidorowym, przygotowanym z koncentratu, wody i mąki.

Po dodaniu sosu gołąbki trzyma się jeszcze przez chwilę w piekarniku.