Okazuje się, że dużo ludzi, którzy lubią dużo jeść lubi także gotować. Godziny spędzone w kuchni mogą być niezwykle przyjemne i inspirujące. Można ten czas wykorzystać na naukę, dokształcanie się w sztuce kulinarnej, ale także potraktować to jako zabawę i miło spędzony czas z przyjaciółmi.

Wspólne gotowanie staje się często elementem wspólnych imprez, a nawet ich tematem przewodnim. Co zatem Polacy gotują i jakie potrawy goszczą na ich stołach? Czy jest to kuchnia klasyczna czy bardziej kuchnia nowoczesna jednak? Zdecydowanie jest różnie. Kuchnia nowoczesna kusi swoją innowacyjnością właśnie, egzotyką i często prostotą.

Okazuje się, że świeżość, lekkość i prostota przyrządzania to jej atuty. Dlatego wiele osób stara się gotować z duchem nowoczesności. Jednak paradoksem jest to, że nowoczesność to także kuchnia klasyczna.

Niezwykle ciekawym trendem jest to, że obecnie często sięga się po starsze, zapomniane już może przepisy, które królowały nie tyle na stołach naszych mam czy babć, ale nawet prababek. Tak, okazuje się, że dawne smaki fascynują. Zwłaszcza kuchnia regionalna, lokalna, nietypowa.

Okazuje się, że mamy w Polsce warzywa o których zapomnieliśmy dawno, albo takie, które w dzieciństwie uznaliśmy za niesmaczne. Tradycyjna, klasyczna kuchnia przeżywa swój renesans i pojawia się na współczesnych stołach. Dawne smaki mieszają się z tymi egzotycznymi, przywiezionymi z dalekiej podróży, Tworzy to niezwykłą, a przede wszystkim bardzo smaczną mieszankę, która sprawia, że czas spędzony w kuchni staje się jeszcze ciekawszy i jeszcze bardziej wartościowy.